Cum sa procedezi in cazul clauzelor abuzive din contractele bancare

/Cum sa procedezi in cazul clauzelor abuzive din contractele bancare
Cum sa procedezi in cazul clauzelor abuzive din contractele bancare 2017-10-31T08:40:36+00:00

Pasul 1:
Contactati un avocat specializat pentru consultanta cu urmatoarele documente:

  • Contract de credit
  • Grafic initial
  • Acte aditionale semnate cu graficele aferente
  • Eventualele notificari comunicate de Banca

In urma analizei documentelor, poate fi cazul sa solicitam documente suplimentare – cum ar fi spre exemplu in situatia in care s-au operat majorari unilaterale de dobanda de catre Banca.
De asemenea, poate fi necesara o solicitare catre Banca pentru informatii exacte referitoare la evolutia ratei dobanzii pe perioada derularii contractului. In acest stadiu puteti cere sprijinul unui avocat pentru redactarea cererilor sau a solicitarilor catre Banca.

Pasul 2:
In cazul identificarii unor clauze abuzive in contractele incheiate urmeaza sa fie efectuate proceduri de intelegere amiabila. De regula, aproape in toate cazurile aceste proceduri de intelegere amiabila esueaza sau sunt cazuri in care Bancile nici nu raspund unei asemenea solicitari. De regula, este furnizat un raspuns standard prin care se arata ca se intelege situatia si se multumeste clientului ca apeleaza la solicitarea de informatii si lamuriri, dar din pacate nu il poate ajuta cu nimic pe solicitant.

Pasul 3:
Se apeleaza la serviciile de asistenta si reprezentare ale unui avocat specializat in acest gen de dosare, care au ca obiect constatarea nulitatii clauzelor abuzive, avocat care va va reprezenta interesele in instanta, atat in litigii ce au ca obiect protectia consumatorilor, in litigii ce au ca obiect contestatii la executare, cat si asistenta si reprezentare pe parcursul intregii faze de executare silita.
Clauzele ce fac obiectul unor astfel de litigii sunt clauze prin care sunt reglementate anumite tipuri de comisioane percepute de banci, cum ar fi comisioanele de risc (Volksbank, BCR – in contractele de nevoi personale), administrare (Volksbank, BCR, Credit Europe Banck, BancPost, OTP Bank,) procesare (Raiffeisen Bank), comisioane de acordare (Credit Europe Bank, BancPost, Piraeus Bank), cat si cele care reglementeaza o dobanda contractuala care poate fi modificata in mod unilateral de catre Banca sau o dobanda variabila netransparenta (Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, Banc Post, OTP Bank, BCR), clauze in temeiul carora, de regula, operatorii bancari au efectuat majorari unilaterale de dobanda in perioada anteriora anului 2010.

Pasul 4:
Dupa solutionarea dosarului si obtinerea unei hotarari favorabile se initiaza punerea in executare a hotararii judecatoresti. Aceasta se realizeaza prin apelarea la serviciile executorului judecatoresc, iar in scurt timp hotararea este pusa in executare, ceea ce inseamna recuperarea efectiva a sumelor de bani castigate in instanta.
In mod normal sumele sunt virate in scurt timp direct in contul clientului fara a mai necesita incheierea de acte aditionale.

ATENTIE!

Imprumutatii, avand calitate de consumatori de servicii financiare, sunt scutiti de taxe judiciare de timbru.

Multumim celor care ne-au ajutat cu informatii la crearea acestui site

Pentru orice fel de sugestii privind imbunatatirea site-ului va rugam sa ne contactati
CONTACT